lauantai 28. elokuuta 2021

Kilometri lautaa myöhemmin

Kesä on perinteisesti erilaisten rakennusprojektien aikaa ja näin oli meidänkin tiluksilla, sillä tänä kesänä oli vuorossa koiratarhojen suur-remontti ja vaihdoimme maapohjaiset tarhat lautalattiatarhoiksi. Tämä tarkoitti tietysti sitä, että tarhat piti purkaa kokonaan ennenkuin lautalattioita ja perustuksia pääsi rakentamaan. Elementtitarhojen purku kävi onneksi suhteellisen nopeasti, kaikissa tarhoissa olevat katokset vaativat hieman enemmän työtä. Purimme ja rakensimme tarhat kahdessa erässä, ensin toinen puoli tarhoista purettiin ja rakennettiin ja sen jälkeen toinen puoli. 

Aleksin isä suunnitteli meille hienot 3D-pohjapiirrokset tarhoista ja niiden avulla oli helppo sukutalkoiden voimin käydä tarhojen kimppuun. Suurin työ oli kuitenkin Aleksilla, joka monta päivää rehki menemään yli 30 asteen helteillä! Lopputuloksena on nyt aivan uskomattoman hienot tarhat ja koiratkin vaikuttavat tyytyväisiltä uusiin tarhoihinsa. 

Uudet tarhat.

Lautalattiatarhat paitsi näyttävät siisteiltä, mutta myös mahdollistavat koirien pitämisen maa/sorapohjaisia tarhoja puhtaamassa ja kuivemmassa ympäristössä. Näin myös koppeihin ei juuri kulkeudu hiekkaa. Toki myös hyvät maa/sorapohjaiset tarhat ovat koirille asianmukaiset hyvät tilat eli lautapohjaiset tarhat eivät tietenkään ole ainoa hyvä vaihtoehto. 

Joskus jotkut huskyt/muunkin rotuiset koirat saattavat syödä kiviä, lautalattiatarhoissa tämä ei onnistu. Myös aitoja luita syödessä kiviä ei vahingossakaan tartu luihin kiinni ja vahingoita koiran hampaita. Lautalattiatarhoista ei pääse kaivautumalla karkuun, mutta myöskään pihoille mahdollisesti eksyvät vierailijat eivät pääse kaivautumaan tarhoihin. Lautatarhoja voi pestä painepesurilla ja tarhat kuivuvat nopeasti, tärkeää on huomioida riittävä rako lautojen välissä ja lattian tulee olla myös tarpeeksi irti maasta, jotta pohja tuulettuu ja pysyy kuivana. Tarhoissa ei tarvitse kaivella, koska koirat pääsevät päivittäin juoksemaan vapaana ja pääsevät siinä ohessa myös toteuttamaan kaivamisen tarvettaan. 

3D-piirroksia.

Vanhat tarhat purettu ja työ on lähtenyt käyntiin. 


Työ etenee. 


Tarhat ovat rinteessä ja ekstratueksi laatat kiinnitettiin vielä maahan kiinni metallitangoin. Tukipuun alla bitumikate eristämässä. 


Katoksen tukitolppa tarjoaa ns. kusipuun uroksille ja katokset suojaavat myös koppeja ja tuovat varjoa. Kopin kautta ei myöskään pääse hyppäämään karkuun. 

Dante tyytyväisenä uudessa tarhassaan kera rullaluun. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti